Model :

Hardware Version :

Firmware Version :

ISP : [/COLOR]

Hi all,
I'm using a desktop computer with Ubuntu 16.04 (Intel® Core™ i5-4460 CPU @ 3.20GHz × 4).

For wifi connection, I used an USB adapter. After six months it stopped working. In fact, if I keep it plugged in, it prevents the computer to start.
The system does not load, and get stucked with a black screen. If I switch off the computer, and remove the USB adapter, then it loads correctly.

Once I plug in the USB Adapter the screen gets stucked. I'm not sure if everything gets stucked, or just the mouse.


Somebody told me to update the driver, but don't know how to do it. I downloaded the driver package called TL-WN823NEU_V2_160315_Linux.
I extracted it, but then I was not able to install it.

I would be glad if you could help me. Now I'm writing from the same computer, connected to internet via a LAN cable.

I've seen suggestions to change network manager, or install a USB switch mode. However, given previous bad experiences, I decided to ask before doing something I don't really understand.



Thanks,
f

Without plugging the USB adapter, I get the following:



Code:
 
$ dmesg | tail -n20
[   27.833229] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp2s0: link is not ready
[   29.687078] r8169 0000:02:00.0 enp2s0: link up
[   29.687086] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp2s0: link becomes ready
[   91.115754] usb 3-1: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[   91.244381] usb 3-1: New USB device found, idVendor=059f, idProduct=1005
[   91.244384] usb 3-1: New USB device strings: Mfr=10, Product=11, SerialNumber=5
[   91.244385] usb 3-1: Product: little disk
[   91.244386] usb 3-1: Manufacturer: LaCie
[   91.244387] usb 3-1: SerialNumber: 152D203380B6
[   91.245131] usb-storage 3-1:1.0: USB Mass Storage device detected
[   91.245569] scsi host6: usb-storage 3-1:1.0
[   94.562707] scsi 6:0:0:0: Direct-Access     Hitachi  HTS543232L9A300       PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[   94.563114] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[   94.633011] sd 6:0:0:0: [sdc] 625142448 512-byte logical blocks: (320 GB/298 GiB)
[   94.633262] sd 6:0:0:0: [sdc] Write Protect is off
[   94.633264] sd 6:0:0:0: [sdc] Mode Sense: 00 38 00 00
[   94.633433] sd 6:0:0:0: [sdc] Asking for cache data failed
[   94.633435] sd 6:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
[   94.655121]  sdc: sdc1 sdc2
[   94.656114] sd 6:0:0:0: [sdc] Attached SCSI disk

Code:
lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 2109:3431 VIA Labs, Inc. Hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 046d:c31c Logitech, Inc. Keyboard K120
Bus 003 Device 002: ID 14cd:125c Super Top SD card reader
Bus 003 Device 004: ID 046d:c077 Logitech, Inc. M105 Optical Mouse
Bus 003 Device 005: ID 059f:1005 LaCie, Ltd 
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Thank you very much

Best,
f

Different solutions that I checked but could not help me.
(SOLVED) Wireless USB adaptor install, ndiswrapper, wicd
(SOLVED) USB Wifi card TL-WN823N in Ubuntu 14.04.2 no working
TP-Link TL-WN823N Mini (Sin Hilos-N, USB, 300Mbps)
Install usb wifi tl-wn823n on Debian