Welcome to TP-LINK Tech Support Forum
+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3
  1. #1

    VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E

    Model : TL-SG105E

    Hardware Version : TL-SG105E(UN)_v2

    Firmware Version : TL-SG105E(UN)_V2_160526

    ISP : Telfort (NL)

    Situation:
    Provider Telfort has two VLAN's to which all services connect.
    34, for internet & VOIP telephony
    4 for IPTV

    I don't use IPTV, so I don't require those packages

    I only require the traffic from VLAN 34 and require that data to be transferred untagged, so I can use my own router.

    SETUP with SG108
    I only require to use 2 ports
    Port 1, which is a tagged port for VLAN 34, will be the uplink it receives the incomming Internet traffic from the provider, through a Genexis Fiber2Lan converter.
    Port 2 which is an untagged port for VLAN 34, and exits to the router

    SETUP of the SWITCH
    MTU VLAN = Disable
    Port Based VLAN =Disable
    802.1Q VLAN = Enabled
    Settings
    Port 1: Tagged
    Port 2: Untagged
    VLAN ID: 34
    802.1Q PVID Setting
    Port 1,2 both set to 34
    All other settings, left to default
    IGMP snooping = Enabled
    RESULT:
    Asus router receives IP address from DHCP server of provider. No issues, Internet traffic works fine.
    HOWEVER
    When i tried the same settings in the TL-SG105E, the router is NOT able to receive an IP address from the provider.
    The TL-SG105E is Hardware version TL-SG105E(UN)_v2. and has latest firmware, version TL-SG105E(UN)_V2_160526

    What did I do wrong here? Are these devices the same, or are they different?
    Last edited by Mishkad; 02-22-2017 at 15:23.

  2. #2
    SETUP of the SWITCH
    MTU VLAN = Disable
    Port Based VLAN =Disable
    802.1Q VLAN = Enabled
    Settings
    Port 1: Tagged
    Port 2: Untagged
    VLAN ID: 34
    802.1Q PVID Setting
    Port 1,2 both set to 34
    All other settings, left to default
    IGMP snooping = Enabled

  3. #3
    Members R1D2 is on a distinguished road
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    1,637
    Quote Originally Posted by Mishkad View Post
    802.1Q PVID Setting
    Port 1,2 both set to 34
    Set PVID for trunk port 1 to 1, not 34.

    The TL-SG105E is Hardware version TL-SG105E(UN)_v2. and has latest firmware, version TL-SG105E(UN)_V2_160526
    That's not latest firmware. Update the TL-SG105E to TL-SG105E(UN)_V3_20171214 and TL-SG108E to TL-SG108E(UN)_V3_20171214.
    Next, remove port 2 from the System_VLAN 1. Port 1 needs to remain in VLAN 1 if you use PVID 1 for untagged frames arriving on the trunk port.

    For the gory details, see http://forum.tp-link.com/showthread....VLAN-1-tagging.


 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts

Copyright 1996-2018 TP-LINK Technologies Co., Ltd. All rights reserved.